Vizităm un apartament bucureștean unde personajul principal este stilul clasic-contemporan

Hai să facem un exercițiu de imaginație înainte de renovare: pune la un loc pereți placați cu parchet din bambus în chip de lambriu, arcade din plastic ce imită marmura (hmmm…), tavane îmbrăcate în casete de pânză și pardoseli din gresie peste tot. Sună cel puțin deconcertant, nu? Și deloc designist. 🙂

De aceeași părere au fost, la prima vizită, și noii proprietari, și designerii care ne-au spus întreaga poveste a acestui apartament complet transformat.

Acum hai să derulăm 8 luni mai târziu și să ajungem la această imagine ⬆️ Este doar living-ul apartamentului despre care îți vom povesti în continuare, dar îți poți face deja o idee despre stilul clasic-contemporan din titlu.

Amenajarea, ba hai mai bine să-i spunem metamorfozarea spațiului este semnată de Biroul de arhitectură și design interior Eclectarte, prin Erna Moise. Apropo, dacă numele Ernei îți este cunoscut, înseamnă că erai pasionat de designul interior și prin anii 2000, când în București tocmai apăruseră cele două restaurante Basilicum (unul pe strada Popa Savu și celălalt pe Schitu Măgureanu). Erau cele mai scenografice restaurante ale orașului la vremea respectivă, când investițiile în designul interior reprezentau încă o decizie greu de luat pentru managerii din domeniul HoReCa.

Ne-a plăcut descrierea pe care Erna le-a făcut-o măsuțelor de cafea din living: “par modelate de mâna unui sculptor metalist”. 

Revenind la povestea noastră, să facem prezentările: apartamentul are 100 mp utili și aparține unei familii cu doi copii adolescenți, al căror brief a fost succint și foarte permisiv: o amenajare în stil clasic-contemporan, cu nuanțe pastelate. În rest, designerii au primit deplină libertate. 😊

Rezultatul este o compoziție care poate ți se va părea ceva mai formală decât multe dintre amenajările pe care ți le-am prezentat în ultima vreme, însă pe care o vedem ca pe un demers coerent și perfect justificat prin fiecare piesă care o compune. Ba mai mult, proiectul este un adevărat eveniment: în cei 26 de ani de activitate, este al doilea proiect de amenajare a unui apartament de bloc de care designerul s-a ocupat, deci e clar că marchează un proces excepțional, nu?

“Pentru că apartamentul a fost achiziționat într-o stare deosebit de inestetică, am fost preveniți că proiectul va fi <<a real challenge>>. Și așa a și fost: a necesitat o abordare aparte și a solicitat toată creativitatea și ingeniozitatea echipei Eclectarte. În același timp, a fost și o experiență plină de entuziasm și satisfacție: beneficiarii au fost extrem de receptivi la propunerile noastre, în conformitate cu doleanțele lor, așa că am pus la punct un concept format din piese de mobilier cu linii elegante, clasice și cu partea de lemn patinat, care le conferă un aspect proaspăt, estetic”, ne-a povesit Erna. 

Apartamentul are 3 camere, bucătărie, 2 băi și o particularitate inedită: două balcoane, dintre care unul – cu dimensiuni generoase – găzduiește acum și zona de dining. Proiectul de amenajare a inclus și câteva mici modificări de compartimentare. 

Dacă am spune că livingul este de pus în ramă, nu am greși deloc: punctul de pornire pentru el a fost tabloul care stă acum deasupra canapelei. Natura statică în clar-obscur este o lucrare veche de aproape un secol, pe care designerii au folosit-o ca sursă de inspirație și accent cromatic gata să pună în dialog nuanțele pastelate și griurile pe care și le-au dorit proprietarii.

Citește și: Biroul designish din Charles de Gaulle: o scenografie creativă, inspirată de spiritul Reginei Maria

Fotoliul cu aer masculin este exponentul tuturor trăsăturilor de bază menționate de Erna anterior: și linii clasice, și lemn patinat, și gri grafit, care accentuează aspectul vintage.

Lângă el, însă, așteaptă pe perete una dintre cele mai spectaculoase piese ale amenajării: fota, veche de 100 de ani și brodată cu fir metalic, pe o țesătură de mână, din bumbac, cu mătase de culoare rubinie. E o adevărată bijuterie textilă!

🛒 Piesele de mobilier din întregul apartament vin de la Sensio Concept, Mobirom, Bonami, IKEA, Jysk.

Tot în living, zonei de relaxare i se alătură cea de tête-à-tête și lectură, punctată de câteva piese care își impun prezența: biblioteca și valențele ei estetice, gândită și ca zonă de expunere a micilor obiecte descoperite de proprietari în magazinele de antichități, lampadarul scenografic, pe trepied, cu foiță de aur.

Biroul virează spre un registru feminin prin tușe atent reglate: micul scrin patinat din colțul de lucru și kilim-ul în nuanțe pastelate. Și de această dată, inspirația vine de la un tablou:…

…arlechinul de sex feminin, în stare de reverie, de pe peretele alăturat 😊.

În dormitor, statement este tapetul vegetal, cu aspect de porțelan pictat manual, însă preferata noastră rămâne…

…măsuța de toaletă cu finisaj patinat și oglinda ovală, cu ramă metalică și email, care ne-a dus cu gândul la o dramă de epocă. Baia matrimonială este un alt spectacol vizual cu o reușită notabilă: designerii au reușit să creeze suficient loc pentru cada freestanding clasic contemporană, cu baterie montată pe pardoseală.

Dar să nu crezi că doar esteticul este la putere: pentru mai mult spațiu de depozitare, în completarea mobilierului de baie cu picioare de gazelă au apărut nișele discrete, cu uși făcute la comandă și mânere de porțelan turcoaz.

Toate ușile sunt custom made, cu un model clasic, pantografiat, și mânere de porțelan.

În baia mică, dăm o notă mare pentru suportul de lavoar din lemn masiv de mango, vintage și foarte grațios…

…bateriile negre, într-un neașteptat stil industrial…

…și gresia foarte grafică ❤️.

Și în bucătărie, retro este pretutindeni: frigiderul, cuptorul și hota cu aspect vintage, mobilierul cu fronturi clasice, placarea ceramică din zona blatului de lucru, cu aspect antichizat. Pardoseala din microciment este cea care aduce lucrurile în contemporan: are rolul de a mări vizual spațiul…

…și creează continuitate pe balconul adiacent, acolo unde se află zona de dining care seamănă cu o vacanță la mare.

Are și cascadă de lumină, și panoramă (apartamentul se află la etajul 10), și super-echipa cromatică alb-turcoaz (între masa rotundă, dar extensibilă, și scaunele în stil Thonet), și un tablou dedicat special acestui spațiu, cu o tematică simbolistică. Este, clar, unul dintre colțurile noastre preferate din această amenajare.

În cel de-a doilea balcon, și el cu pardoseală din microciment, găsim o altă zonă de relaxare la soare, cu băncuță și măsuțe de cafea cu trimitere orientală.  

Întregul proiect a acoperit 8 luni de la realizarea releveului și până la poziționarea mobilierului și a corpurilor de iluminat. Cât despre buget, el a fost mediu, dar optimizat pe măsura achizițiilor: o relație bună cu furnizorii e cheie! 😉

Fotografii: prin Eclectarte

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed