Arta stradală de la Sibiu – făcută să inspire generații

picturi murale Sibiu International Street ART Festival a ajuns la finalul ediției a III-a și lasă în urmă peste 1.400 metri pătrați de picturi murale, realizate pe zidurile școlilor, liceelor și, pentru prima dată, pe fațada unui bloc din Sibiu. Turul de la finalul festivalului a strâns aproape 100 de persoane, care au admirat lucrările finalizate în acest an.picturi murale

Timp de 7 zile, 27 de artiști din România, alături de străinii Urka din Italia, Wasp Elder din UK și Camilo din Portugalia au lucrat la transformarea schițelor în lucrări de mari dimensiuni, care dau culoare zidurilor gri din zone mai puțin favorizate din oraș. Dintre acestea, muralul lui Recis, ajutat de colegii săi de la Sweet Damage Crew, este cel mai mare ca dimensiune – 140 mp, fiind realizat pe un zid lateral al Liceului Economic „George Barițiu”. O altă școală care își va aștepta elevii la toamnă cu o adevărată galerie de artă în aer liber este Liceul Pedagogic, ce găzduiește 7 lucrări, urmată de Școala Generală nr. 21 cu 4 murale și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” care numără 2 lucrări.

picturi muralepicturi muralepicturi murale
Mural Recis și Sweet Damage Crew

Premiera acestei ediții este realizarea unei lucrări pe o clădire privată din Sibiu – un bloc de locuințe, de către artistul vizual Pisica Pătrată, sub umbrela Culorile României – Policolor. Acest pas reprezintă o încercare a organizatorilor de a vedea în ce măsură pot fi obținute în timp util toate autorizațiile necesare și, totodată, pentru a stabili dacă aceasta poate fi o oportunitate de dezvoltare a festivalului în următorii ani.

picturi murale

O altă noutate la SISAF 2017 este activarea Pieței Huet – zona 0 a festivalului, care a găzduit întreaga săptămână momente de Live-Painting pe panouri cu artiștii Lucian Sandu-Milea, Ana Toma, D21, John.S, Claudiu Peța și Iluc. Aceștia au lucrat sub privirile curioase ale celor care cunosc curentul street art, dar și ale trecătorilor.
picturi murale

Turul de Street Art – o altfel de atracție turistică

Cele 31 de lucrări din primele două ediții au fost completate acum de 17 noi murale, incluse în Turul de Artă Stradală de la Sibiu, primul și singurul de acest gen din țară. Duminică, în ultima zi de festival, s-au adunat aproape 100 de persoane pregătite să îl parcurgă pe bicicletă, trotinetă sau alte mijloace urbane de deplasare, în ciuda căldurii și a soarelui puternic.

Participanții au mers din locație în locație, unde au admirat lucrările și au discutat direct cu artiștii: Kitră a vorbit despre stilul lui și începuturile curentului street art, The Orion ne-a sugerat că lucrarea sa – “Laika”, nu ar trebui tradusă în cuvinte, fiindcă poate fi înțeleasă de oricine numai prin puterea imaginii, iar Kaps Crew, Cage, Ortaku şi Robert Roca au răspuns și ei întrebărilor venite din rândul participanților la circuit.
picturi murale

Concerte cu mii de oameni și activități inspirate de spațiul urban

În paralel cu munca artiștilor, întreaga săptămână au avut loc evenimente conexe, pentru publicul interesat de spațiul urban. Festivalul a debutat oficial cu vernisajul expoziției lui Lost.Optics în Turnul Sfatului și a continuat cu o serie de conferințe, întâlniri și dialoguri, susținute de Gabriel Roșca și Ciprian Ciocan, la Librăria Habitus, pe teme de urbanism.

Pentru copii s-au organizat workshop-uri de creație. La Școala Generală nr. 21, artistul John.S le-a prezentat celor mici tehnica stencil și le-a pus în mână spray-ul pentru a vedea ce lucruri frumoase pot face. În weekend, în Piața Huet, copiii au avut la dispoziție două biciclete Pegas pe care le-au personalizat exact așa cum și-au imaginat, folosind markere speciale și stickere.

picturi muraleSibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Răcorit de: Gambrinus
Înaripat de: Red Bull
Susținut de: Culorile României – Policolor

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed