Pur și simplu un apartament fabulos la Brașov

Sau un “Colț de Rai”, dacă ar fi să merg mai departe cu descrierea din titlu. A doua metaforă nu îmi aparține, este chiar opinia fericiților proprietari, îndrăgostiți iremediabil de Brașov și de țara lor de origine – România. Spun asta pentru că cei doi stăpâni locuiesc de ani buni în Germania, dar și-au dorit un loc al lor și aici, o casă-acasă pentru ei și copiii lor. Și-au ales cum nu se putea mai bine. Un apartament în complexul rezidențial Belvedere, cu o priveliște superbă spre Tâmpa.

Brașov

Bine au făcut și când au semnat cu echipa de arhitecți – arh. Radu Teacă și arh. Andreea Marinescu, plus arh. Pietro Aureliano Dorissa, în calitate de colaborator. Nu de alta, dar amenajarea de zile mari a fost înscris în secțiunea Amenajări de interior pusă la punct de Anuala de Arhitectură, București 2018, un proiect-festival despre care ați citit deja, aici, în interviul cu dr. arh. Emil Ivănescu, noul președinte al Ordinului Arhitecților din România– filiala București. Renovarea apartamentului a durat doi ani de zile. A fost un șantier cu multă muncă și plin de provocări, dar când privești rezultatul realizezi că a meritat fiecare secundă.

“Am avut mână liberă. Clientul nostru este unul rafinat, care respectă meseria de arhitect. Și-a dorit să lucreze cu o echipă specializată, cu experiență, care să facă apartamentul cap -coadă, începând de la cele mai mici detalii, până la cele mari. Am colaborat perfect – noi prezentam soluțiile și alegeam obiectele, iar ulterior erau aprobate de proprietari. Am petrecut sute de ore la telefon”, spune arh. Andreea Marinescu.

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_priveliste

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_terasa

Să nu mai lungim vorba! După pauza de relaxare și gura de aer curat de pe terasă, haideți să vedeți cum arată interiorul alb imaculat, decorat minimalist. E pur și simplu fabulos! “Ne-am dorit să exprimăm multe folosind elemente puține, și cu texturi diferite. Iar lemnul, în contrast cu alb, este de ajuns”,  ne-a povestit arh. Andreea MarinescuÎnainte să descoperiți interiorul vă las un indiciu – plafonul de pe terasă iese din living sub cortina generoasă ce adăpostește locul de luat masa de afară. Înăuntru regăsim plafonul ca un acoperiș în două ape, unde au fost ascunse instalațiile, grinzile și ferestrele Velux.

“Prin acest gest, cred că am reușit să creăm o comuniune cu livingul, astfel că diningul exterior devine o extensie a spațiului interior”, a subliniat arh. Radu Teacă.

Brașov

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_living

Lucrurile sunt clare – arhitecții au punctat cât se poate de neutru. Observați că până și cărămizile sunt albe și astfel îi oferă spațiului căldura unui cămin adevărat, cu toate că apartamentul e mai mult o casă de vacanță. Mai stăm un pic în living cât să admirăm un covor oriental ca într-o 1001 de nopți, un covor special, țesut din fir de mătase – piesă foartă rară și foarte scumpă. Aduce cu un tablou care ar putea sta foarte bine chiar și pe perete, așa cum ne-au mărturisit arhitecții, iar noi le-am dat dreptate.

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_covor

Șsst! Mergeți pe vârfuri, ne îndreptăm spre un loc special! Intrăm fără să deranjăm într-un dormitor altfel, botezat „work and living”, nu de alta, dar, pe lângă pat, stăpânii casei și-au dorit aici neapărat un birou. Așa s-a “născut” un pat-birou curbat, obiect de mobilier din lemn masiv și piesa de mobilier care s-a lăsat așteptată cel mai mult. Când puzzle-ul a fost complet și patul gata, povestea apartamentului în alb s-a transformat în basm. O bibliotecă suspendată, o priveliște de vis spre munte și un pat king size. Ce poți să-ți dorești mai mult? Și nu e vis!

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_pat

“Am fost forțați de multitudinea de uși și ferestre să creăm un singur obiect de mobilier care să sintetizeze cele două piese – pat și birou. Am marcat separația eterică dintre cele două zone, de studiu și de dormit, prin biblioteca suspendată ce conține corpuri de iluminat pentru birou și pentru citit”, ne-a explicat arh. Radu Teacă.

În bucătăria albă ca zăpada, culoarea vine exclusiv din natură, de pe ferestrele dreptunghiulare cu o priveliște care face până și spălatul vaselor o activitate plăcută și relaxantă.

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_bucatarie

Când nu te mai aștepți să vezi vreo (non)culoare, deschizi ușa unei băi și descoperi clasicul joc alb-negru. Ca un punct fin într-o mare de alb – 198 mp de alb, lemn și, iată, acum negru!

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_baie

Însă povestea apartamentului din Brașov nu se încheie aici. Înainte să chemăm liftul și să ne întoarcem în oraș, mai punem o cărămidă. Albă, firește.

“Revenind la scopul de a realiza un cadru cât mai simplu, neutru, fertil pentru dezvoltarea ulterioară a amenajării: mobilier, covoare, tablouri, trebuie să amintesc că ușa liftului (și din motive de confort psihic) a fost dublată de una din cărămidă albă pentru a nu întrerupe peretele placat cu același material”, conchide arh. Radu Teacă.

Și încă o fotografie cu #HomeWithAView!

apartament_brasov_anuala de arhitectura_2018_terasa

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura locuinței” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: Radu Malașnicu 

One Comment

  1. Stefan

    Splendid „appetizer“! 198 mp nu este, totusi, foarte mult – dar aici cred ca inaltimea a fost o provocare! Cu atat mai mult este plafonul de lemn o solutie fantastica: modeleaza si „incheaga“ spatiul foarte elegant, atat ca volum cat si ca structura. Poate de aceea ar fi fost interesante si cateva aprecieri referitoare la acustica incaperilor. Felicitari echipei de arhitecti!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed