Acasă, în fostul cabinet de avocatură: un apartament din București se transformă

My home is my work now, and my work is my home“, cânta un tânăr mucalit într-un clip care a cutreierat social media în primele săptămâni de carantină. Totuși, nu la o situație de acest gen ne refeream în titlu, oricât s-ar potrivi cu vremurile pe care le traversăm 🙂 . Ci la apartamentul de 90 mp și 3 camere inclus în cea mai nouă ediție a albumului Lifestyle Design Interior by Delta Studio și transformat de arhitectele de la Spațiograf (Hajnalka Ilyes și Roxana Revin) dintr-un cabinet de avocatură sobru într-un cămin luminos, cu accente industriale și glasvand inclus 🙂 .Proiectul este, de fapt, un mix atent reglat de texturi și motive grafice – de altfel, așa și-a primit și numele oficial: Industrial puzzle. Și asta pentru că “domesticirea” spațiului a cerut înlocuirea tuturor finisajelor (cărămida aparentă, ingredientul industrial, este reprezentantul de bază) + crearea peretelui vitrat între bucătăria dreptunghiulară, care avea nevoie de lumină, și camera de zi generoasă.

“Tema comună a tuturor încăperilor este contrastul: între culori, între texturi”, ne-au spus arhitectele. 

Masa de dining este realizată din lemn masiv de stejar cu mici inserții de lemn de nuc.

Recunoaștem, am amintit glasvandul deja de două ori până acum pentru că este piesa-cheie din puzzle: este un pic inspirațional, nu? – uite că nu găsești glasvanduri doar în case interbelice, ci și, reinterpretate, în apartamente proaspăt amenajate 🙂 .

Plus că peretele vitrat are o doză mare de funcționalitate: compartimentarea inițială a apartamentului-birou cuprindea o bucătărie cu două uși și două laturi care complicau mult dispunerea mobilierului. În demersul de reconfigurare a spațiului, arhitectele au decis să proiecteze un nou flux de organizare și circulație pentru întregul apartamen, iar glasvandul are rolul de a fluidiza spațiile de zi (living + dining și bucătăria).

Citește și: Într-un apartament din București, funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă

Glasvandul vine de la Bucin Mob.

Inițial, între cele două camere stătea un perete de rigips care a fost îndepărtat ușor, așa că lucrările au decurs fără probleme. Glasvandul cu ramă din lemn de molid a devenit imediat un organizator de bază: mărește vizual suprafața și blochează aromele din bucătărie.

Pentru că nu există niciodată prea multe spații de depozitare, echipa a recurs la o soluție care folosește parțial spațiul salvat de glasvand: un perete placat cu zone ascunse de depozitare, special create pentru toate nimicurile mici și mari care se adună prin întreaga încăpere fără să-ți dai seama.

Citește și: Cum să ai cât mai multe spații de depozitare într-o garsonieră de 51 mp?

Motivele contrastante pe care le menționam la început intră în scenă în living: totuși, poate că peretele de cărămidă aparentă vs. canapeaua de catifea etc formează o scenografie poate un pic mai plină decât cele cu care suntem obișnuiți.  

Parchetul triplustratificat “moștenit” de la proprietarul anterior a avut nevoie doar de o recondiționare și o schimbare a culorii – da, poți face asta cu ajutorul unor profesioniști. În povestea noastră schimbarea s-a întâmplat cu ajutorul echipei Parchet pe Viață. 

Bucătăria longitudinală merge tot în direcția contrastului, iar pattern-ul gresiei aduce dinamism. Ne place iluminarea camuflată în spatele spațiilor de depozitare suspendate, care pune sub reflector exact ce pregătești pe blat.

Oh, un dormitor din care să vedem curtea, mai ales în aceste vremuri izolate! Peretele vitrat din living revine reinterpretat și în dormitorul matrimonial foarte luminos. Totul se leagă, de fapt: lumina naturală este cea care a permis alegerea finisajului de cărămidă aparentă și aici.

Citește și: Dormitorul SPA există într-un apartament bucureștean și arată senzațional!

Știm că recomandarea oficială este să separi spațiul de lucru de cel de dormit pe cât este posibil, dar trecem peste asta acum: biroul de vizavi de patul matrimonial este tare simpatic! 

Dormitorul fetiței familiei este oaza de seninătate a casei, în nuanțe pale. Ne-au plăcut spațiile de depozitare mascate, atât de necesare într-o cameră pentru copii.

Citește și: Hai cu noi la Târgu Mureș, acasă la Mara

Băile aveau nevoie de o intervenție majoră ca să se integreze în atmosferă de acasă, așa că toate piesele lor au fost schimbate: de la gresie și faianță până la mobilier și corpuri de iluminat.

Proiectul s-a mișcat îmbucurător de repede: arhitectele au achiziționat finisajele înainte de începerea lucrărilor, ca să poată păstra un flux de lucru continuu, așa că șantierul a durat doar o lună de zile. Ca heads up dacă îți faci planuri de reamenjare (relativ) curând, bugetul complet al amenajării a ajuns la aproximativ 30.000 euro.

Furnizori

  • Finisaje gresie + faianță baia mare si bucătărie: Delta Studio
  • Gresie baia mică: Laguna | faianță: SSAB
  • Glasvand : Bucin Mob
  • Canapea și covor camera de zi: Euromobila
  • Corpuri de iluminat: majoritatea Eglo cumpărate de la Annora Brașov.
  • Masă dining și noptieră dormitor matrimonial: Kenosis
  • Scaune dining: Mobila Dalin
  • Mobilier bucătărie : Ikea
  • Cărămida decorativă: Klinker cumpărată de la Delta Studio
  • Mobilier zona TV: Mobexpert
  • Comodă albastră  + birou din dormitorul matrimonial: Mobexpert outlet
  • Pat camera copil: Ikea
  • Dulap și birou camera copil: Boconcept
  • Perdele și draperii: Decora Design
  • Echipa care s-a ocupat de toată partea de șantier: DMG Art

Fotografii: Ruxandra Scripcariu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed