Ce este designul neotenic și de ce activează spiritul ludic din fiecare dintre noi?

Astăzi, arhitectele Jooca Studio ne spun povestea ludică a unui stil despre care ai putea să crezi că e mai degrabă potrivit pentru camera unui copil, dar care își propune, de fapt, să netezească “asperitățile” vieții de adult prin piese de mobilier cu rotunjimi confortabile, care trimit la siluetele din grafica desenelor animate: Neotenic.

Expoziție de obiecte de design Neotenic, New York (2019). Sursă foto: www.jumbo.nyc

Cum reușește designul să ne stimuleze sistemul limbic fără greș? Stilul Neotenic pare să aibă răspunsul. Haideți să facem un mic exercițiu de memorie. Amintiți-vă ultima imagine a unui animăluț pe care ați văzut-o și în fața căreia ați exclamat fără voie un „awww”  încântat/uimit.

Sunt șanse mari ca piesele de mobilier pe care le veți vedea mai jos să vă provoace aceleași reacții: când obiectele încorporează trăsături similare cu ale unor ființe adorabile (forme, culori, proporții, simetrii, texturi), creierul nostru, prin sistemul limbic, face asocieri anatomice și reacționează pornind de la aceleași criterii care au generat awww-ul de mai sus. Asta este, pe scurt, baza stilului Neotenic. 

Citește și: Design Animal #4: despre cum 3 animale domestice te ajută cu depozitarea

Sursă foto: www.thedesignedit.com

Despre obiecte „adorabile”

Termen provenit din zoologie, neotenic înseamnă perpetuarea trăsăturilor juvenile la animalele adulte: ochi mari, urechi și nas mici, cap mare, membre grăsuțe sau rotunjite, comportament și mers jucăuș și dezechilibrat etc. Conceptul a fost folosit prima dată de Walt Disney, în crearea, de exemplu, a urechilor mari ale lui Mickey Mouse. Aceste caracteristici fizice hiperbolizate trezesc în noi sentimente materne, ca răspuns la vulnerabilitatea și fragilitatea ființelor din față noastră.

Prin abstractizare zoomorfica, designul Neotenic reușește să atribuie obiectelor personalitate, apelând astfel la empatia și imaginația privitorului.

Să utilizezi în amenajarea casei obiecte de design Neotenic implică să atribui spațiului o energie ludică care își propune „să netezească” asperitățile vieții adulte: e dificil să nu zâmbești gândindu-te la un moment de relaxare pe un fotoliu Neotenic pufos cu urechi. Obiectele de design Neotenic au un aport de… drăgălășenie foarte ridicat și funcționează ca un rezultat simpatic al jocului dintre confort și creativitate. 🙂

Expozitie semnată de Faye Toogood. Scauul Roly Poly, din prim plan, a devenit unul dintre vedetele design-ului Neotenic. Sursă foto: www.fayetoogood.com

Caracteristicile designului Neotenic

1. Zoomorfism monoform

Obiectele Neotenice constau, în general, dintr-un volum principal produs prin turnare sau presare, cu forme curbate, rotunjite, care dau o senzație de siguranță primitoare. De altfel, geometria designului Neotenic se bazează aproape exclusiv pe forme circulare, pe linii curbe și unghiuri deschise, iar asta asigură o energie caldă și o fluiditate care lasă privirea să călătoreasca ritmic, aproape muzical, de-a lungul contururilor. Designul de obiect Neotenic devine astfel un fel de partener de joacă imaginar 🐶.

Scaunul Who are you? by Olga Engel

Scaunele Mama Bear și Baby Bear ale designerului francez Pierre Yovantovitch

2. Exagerări ale proporțiilo

Pe scurt, un șiretlic în stare să câștige adepți chiar și un secol mai tîrziu de la prima lui apariție: modalitatea de utilizare a proporțiilor este baza succesului animațiilor din studioul lui Walt Disney, așa cum am mai spus. În designul Neotenic, o lampă sau un scaun create ținând cont de caracteristicile care sugerează vulnerabilitate (picioare scurte și subțiri, extremități rotunjite etc.) exploatează aceleași emoții general valabile. 

3. Culori puternice și puține 

Fie că e vorba despre obiecte de mobilier sau despre corpuri de iluminat, designul Neotenic respectă o gamă cromatică restrânsă (doar una sau două culori), dar regăsită și în natură, iar această alegere lasă loc imaginației de a interpreta liber zoomorfismul asociat. Nuanțele folosite sunt puternice, așa că, pentru un plus de contrast, vă recomandăm să puneți obiectele jucăușe într-un fundal neutru și cald, în tonuri naturale, de pământ. Rezultatul va plusa la capitolul spirit ludic, dar nu se va asemăna cu o cameră pentru copii 😊.

Citește și: Ni se pare nouă sau niște animale sălbatice s-ar potrivi perfect în livingul tău?

În acest living imaginat designerii de la Bronxes, masa de cafea și scaunele inspirate din Neotenic adaugă prospețime și formează elementul surpriză al amenajării: un mix perfect între neutralitatea decorului si estetica ludică a obiectelor.

Pe scurt

Neotenicul sintetizează energia copilărească, o transpune în obiecte uzuale și mediază o legătură emoțională între utilizator și produs. Nu în ultimul rând, introduce o formă de reprezentare abstractizată a caracteristicilor care provin din mediul natural, într-o maniera ludică. Dar nu poate face asta fără participarea activă a utilizatorului – beauty lies in the eye of the beholder!

Sursă foto: www.fashionismo.com.br

Articol scris de Hermina Stănciulescu și preluat de pe blogul Jooca Studio, pe care te invităm să îl urmărești aici.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed