Motive de bucurie pentru oraș și locuitorii săi: proiecte premiate din București și Sibiu

De mult nu am simțit orașul mai al nostru decât în ultimul an, de când temerile legate de pandemie s-au mai risipit, iar noi am ieșit tot mai mult din case. Dacă și pentru tine începe acum prima vară liberă din 2019 încoace, profităm de ocazie pentru a te ghida printre câteva dintre schimbările și motivele de bucurie pe care le vei descoperi plimbându-te prin București și Sibiu: toate fac parte din secțiunea Arhitectură construită / Peisaj și spațiul public din cadrul Anualei de Arhitectură București 2021.

Sera Eden, București – premiul secțiunii

Mărturisim că, încă de la deschidere, de anul trecut, avem o relație… ambiguă cu Sera Eden 😊. Pe de-o parte, este un paradis verde, “plantat” în curtea conacului de pe strada C. A. Rosetti 37, aparținând în trecut familiei Brătianu. Afișează mândru soluțiile ingenioase specifice echipei Corvin Cristian Studio, așa că nu avea cum să nu fie pe lista noastră de noi locuri de văzut și experimentat în București. Pe de altă parte, însă, Sera a devenit rapid unul dintre l0curile în care e tare dificil să prinzi o masă liberă, fie în exterior, fie în interior, așa că, de multe ori, rămânem cu frustrarea că trebuie să căutăm un alt loc de stat la povești în centrul orașului.

Citește și: Suntem în București, într-un penthouse scenografic, ba chiar cinematografic

Trecând peste asta, trebuie să-ți spunem că arhitecții au transformat în seră o structură deja existentă, foarte apropiată de Ambasada Vietnamului, așa că bambusul este, în chip firesc, o prezență clasică. În rest, schela de țevi întărește structura tipică de seră, tabla ondulată formează pereții opaci, iar peisagistica este o parte esențială a proiectului, compusă din secțiuni organice, sinuoase. Noi abia așteptăm și o, momentan utopică, restaurare a conacului-mamă, ca peisajul să fie complet transformat. Și tu ai avut senzația că, la Sera Eden, parcă treci brusc granița într-o altă țară?

📢 Autori: arh. Corvin Cristian, arh. Șerban Roșca, arh. Petru Lăluț

📢 Colaboratori: Adela Construct, peisag. Nicolas Triboi, peisag. Arina Boariu, arh. Codruța Pop, Greentek

Locuri de stat în Piața Huet, Sibiu 

Sinuos, dar și modular, reversibil și relocabil este și mobilierul realizat de arhitecții de la mânadelucru pentru Piața Huet, din Sibiu. Desigur, sensul lui este de a aduce un plus de design urban confortabil și de a transforma piața într-un nucleu comunitar. Mai ales că mobilierul joacă rolul unui început pentru Piața Huet: potrivit arhitecților, “intră în dialog cu natura și conformează geometria unei zone până la care ulterior se pot deschide alte posibile spații și dotări publice”.

Bancheta „vă vedem”, băncile „zigzag” și băncile „licheni” și-au găsit siluetele în directă relație cu arhitectura și natura înconjurătoare pieței. Materialele diferă și desenează spații cu personalitate diferită, dar scop comun, care nu obturează căile de circulație pietonală și auto.

📢 Autori: conf. dr. arh Dorin Ștefan Adam, arh. Ioan Șoldănescu, arh. Alexandru Dima

📢 Colaboratori: Horace Media

Terasa WPP

La cum arată imaginea de mai sus, poate nu te-ai aștepta ca terasa creată de arhitecții Cumulus Architecture să aibă o reală componentă office: aparține sediului WPP România și se află la etajul 2 al clădirii The Mark. Are multiple scopuri: este gândită atât ca spațiu de lucru exterior, cât și ca zonă de relaxare în pauze, ca spațiu de evenimente sau socializare.

Citește și: Casa cu dulap secret, care s-a reinventat până ce podul i-a devenit mansardă

Responsabile pentru atmosfera estivală este seria de structuri pavilionare din lemn: două module cu locuri de șezut joase, trei module cu locuri de șezut înalte și două module cu hamac, amplasate printre și în jurul unor insule de vegetație.

📢 Autor principal: arh. Eliza Yokina

📢 Co-autori: arh. Alexandru Cătăuță, arh. Alexandru Anghel, arh. Sergiu Pargras, arh. Ștefan Nechita

📢 Colaboratori: Atelier Vast, Beros Abdul +

Loc de Întâlnire și de Odihnă, București

Despre NOD Makerspace ți-am povestit de multe ori, dar dacă nu ai ajuns în ultima vreme pe la sediul lor de pe Splaiul Unirii, din fosta Industrie a Bumbacului, probabil că nu ai văzut încă inventivul Loc de Întâlnire și Odihnă pe care l-au creat în afara hub-ului lor cultural și creativ, special pentru comunitatea pe care o reunesc acolo și pentru îmbunătățirea mediului urban.

Citește și: NOD makerspace: locul unde proiectul tău trece de la idee la implementare

Îți recomandăm să îl testezi: este un pavilion multifuncțional, dinamic, proiectat în spiritul comunității. Așa cum au explicat arhitecții care l-au creat: “niciun element nu e doar un element, ci trei în același timp”.

📢 Autori: arh. Florin Cobuz, arh. Tamina Lolev

📢 Colaboratori: Maker Marcel Mincu, Maker Lucian Chiricuță, Maker Paul Budan, Maker Bogdan Maltezean

Despre Anuala de Arhitectură

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2021, cea de-a XIX-a ediție a Anualei de Arhitectură București (AAB2021) a avut ca temă codul CAEN 7111, specific activității de arhitectură. Prin această temă, OAR-B și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton.

Citește și alte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2021 aici.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Peisaj și spațiul public” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2021 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Foto: Sera Eden, Locuri de stat în Piața Huet – Laurian Ghinițoiu; Terasa WPP – Radu Matei; Loc de Întâlnire și de Odihnă – prin NOD Makerspace

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed