Ce se întâmplă când spațiul fizic converge într-un spațiu virtual și viceversa?

Noile tehnologii digitale ne aduc mai aproape ca oricând și ne arată că putem realiza lucruri de neimaginat în trecut. Aceste tehnologii pot schimba complet modul în care percepem lumea, mediul înconjurător, relația dintre noi și ceilalți și chiar realitatea însăși.

Trasarea unei linii care să demarcheze spațiul fizic de cel virtual nu e întotdeauna cea mai ușoară treabă. Când mergi pe o stradă, deși ești prezent într-un spațiu fizic, gândurile o iau la fugă pe câmpii, dealuri, râuri și munți și creează o realitate virtuală, imaginată, un spațiu al minții perceput ca fiind sigur, ferit de distorsiunile din viața reală. Ce se întâmplă când spațiul fizic converge într-un spațiu virtual și viceversa? Putem depăși limitele tehnologiei pe care tot oamenii au creat-o? 

Cu aceste gânduri în minte, luna aceasta, prin intermediul evenimentului XR Month, am avut oportunitatea să reflectăm ceva mai mult la această idee a delimitării unui spațiu fizic de cel virtual și la ce tip de asemănări, dar și diferențe, există între acestea. Așa am ajuns să punem sub lupă lucrările intrigante ale celor de la RIZI, un duo talentat de artiști vizuali și multimedia care au construit un studio de design, pe care îl poziționează la intersecția dintre arhitectură, tehnologie și comunicare vizuală. 

Citește și: Echipa RIZI este premiantă la A’Design Award, secțiunea Packaging

De fapt, cei de la RIZI fac asta de câțiva ani buni, înfrumusețând lumea artistică prin proiecte cross-media între mediul fizic și cel digital. Unul dintre elementele de bază ale proiectelor livrate de-a lungul timpului de către RIZI, elemente care creează punți de legătură între extreme și atrage poli diametral opuși, este această atenție și concentrare pe modul în care spațiul real sau virtual influențează comportamentul uman și relația omului cu mediul înconjurător, văzută prin prisma interacțiunilor. 

Lucrarea Universe Dilemma a celor de la Rizi este un exercițiu ludic de imaginație, într-o notă ceva mai abstractă, care ne invită să ne chestionăm propriile limite ale cunoașterii umane.

“Ce este, în ultimă instanță, cunoașterea umană și cum ne putem raporta la ea fără să ne simțim împovărați? Omul postmodern și-a creat un dualism între el ca individ singular, autonom și colectivul din care face parte, poziționându-se în fruntea piramidei regnului animal și trăind blocat în ideea că el este centrul propriului univers”, ne spun cei de la Rizi. Lucrarea lor chestionează această idee etnocentrică și ne invită într-o călătorie fără centură prin universul fascinant al scriitorului britanic de science fiction – Arthur C. Clarke – transpus într-o compozitie care-și propune să te provoace.

Într-o notă ușor diferită, dar păstrând fundamentul noilor tehnologii digitale, un alt proiect al celor de la RIZI prezentat în cadrul XR Month este Woman On Wheels – o lucrare făcută în realitate augmentată, care aduce un tribut Coanei Mița, un personaj emblematic, atipic pentru epoca în care a trăit, care s-a remarcat prin independență și emancipare.

“Maria Mihăescu, supranumită și Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, a fost o femeie faimoasă din perioada interbelică din România, datorită frumuseții sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformiste din acea perioadă, imagine rezultată din viața amoroasă și din plimbările sale cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist care se îndrăgostise de ea – George Ranetti – și care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei. Folosind motivul bicicletei ce a făcut-o celebră ca prima femeie care a practicat acest sport pe Calea Victoriei, lucrarea propune o sculptură cinetică cu roți care se mișcă în jurul siluetei personajului central”, ne spun organizatorii XR Month.

Arta e alături de noi, pretutindeni, în fiecare zi, iar dacă încă nu ai experimentat lucrările din cadrul XR Month, o poți face până pe 30 octombrie. Mai multe detalii găsești pe site-ul oficial www.xrmonth.com/, pe pagina de  facebook: fb.com/xrmonth  , iar toate filtrele pot fi explorate pe pagina de Instagram XR Month.

Fotografii: prin XR Month

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed