Cum lucrează de acasă echipa de creativi de la Cromatic Studios

Când mergeai zi de zi la birou, reveria unor dimineți, în timp ce te puneai în mișcare, era să rămâi să lucrezi de acasă, de pe canapea. Ceea ce poate a și devenit realitate de multe ori, dacă lucrezi într-o companie mai liberală sau dacă job-ul îți permite scenariul ăsta. După aproape două luni de #stămacasă, rutina lucrului între patru pereți a dobândit un loc însemnat în stilul tău de viață. Te-a făcut, poate, să-ți reconfigurezi spațiul, să-l vezi într-o lumină total nouă sau să-ți faci o listă de design shopping post autoizolare.

Chiar dacă restricțiile se vor relaxa în curând, distanțarea socială va rămâne între noi ca un paravan transparent din plexiglas (la propriu sau la figurat), cel puțin o perioadă, iar lucrul de acasă va prinde rădăcini în cultura organizațională a multor companii, mai mici sau mai mari. Ce va fi și cum va fi exact nu știm. It is what it is, așa că hai să ne inspirăm din stilul de lucru de acasă al altor designiști și să ne păstrăm moralul ridicat. 🙂

Citește și: Ocupații designist în vremea carantinei: povestea împâslirii și a covorului fermecat

Astăzi vă facem cunoștință cu cititorii noștri din echipa Cromatic Studios – un “design & tech studio focused on solving creative problems”, așa cum se descriu chiar ei pe website. Le-am lansat provocarea #readershomeoffice (adică să ne povestească cum se descurcă cu teleworking-ul, pentru că sharing is caring) și iată ce am aflat de la câțiva dintre ei – toți locuiesc în București.

Maria Zavate aka Zavatos, graphic designer și visual storyteller

Pe Zavatos, carantina a găsit-o cu piciorul în ghips. S-a uitat însă la partea plină a paharului și se consideră chiar norocoasă că mobilitatea i-a fost limitată într-o perioadă în care toată lumea e forțată să se deplaseze mai puțin.

“Am avut, astfel, timp să mă recuperez. Fiindcă am un birou fiabil și ușor de mutat, pe perioada convalescenței l-am poziționat în cameră puțin diferit. Am noroc de un spațiu foarte luminos, cu ferestre largi, prin care soarele pătrunde mai toată ziua, însă momentul meu favorit e cel al apusului. De pe un scaun clasic, foarte vechi (dar care, printr-o minune, nu scârțâie), îmi țintesc ochii la spectacolul de pe fereastră și apoi pun mâna pe aparatul foto să trag măcar două cadre. E minunat că pot documenta tot procesul ăsta. În mod normal, la ora apusului, aș fi la birou, în Floreasca, alături de colegii mei. O să-mi fie dor de partea asta când revenim la normal”, povestește Zavatos anticipându-și nostalgia.

Dar ce se vede pe fereastră? Recent a înflorit și teiul bătrân al vecinilor de vizavi, care atinge cu frunzele una dintre puținele case renovate din zona în care locuiește. Ne spune că nu are deloc noroc la plantele de apartament și că se roagă zilnic să nu-i moară cele câteva pe care le mai are și care compensează momentan verdele și prospețimea naturii.

“Ăia doi litri de apă zilnici îi beau dintr-o cană foarte mișto de la Urbantale (design de produs made in Cluj de Coffentropy), iar muzică descopăr constant de pe Kasetophono, un super concept cu playlisturi atent curatoriate pe genuri și mood, și mai nou playlistul interminabil de pe Spotify al Revrberation Radio sau recomandarile muzicale ale lui Murakami (pentru iubitorii de jazz, tot pe Spotify)”, adaugă Zavatos, care se consideră foarte norocoasă că poate munci de acasă în perioada asta, într-o atmosferă care-i stimulează creativitatea de care are mare nevoie în meseria ei.

Am aruncat un ochi pe urbantale.ro și am ales această cană. 🙂

Ana Gemescu, graphic & product designer, și Ștefan Morozan, animator 

Ana și Ștefan sunt un cuplu și lucrează amândoi la Cromatic Studios. Legat de transformări, au improvizat un birou (pentru Ștefan) în living, în timp ce Ana lucrează, în cea mai mare a timpului, de la biroul de la mansardă.

“Mai lucrez și din curte de multe ori, indiferent de condițiile meteo. Și, de ce să mint, câteodată chiar și din pat.  Apropo de pat, dimineața vad păsări pe geam. E una dintre plăcerile de zi cu zi. Deschid ochii, trag draperia, privesc acoperișul cu horn al casei de vis-a-vis și cerul, unde păsările își fac de cap. Am identificat 7 specii: porumbei, turturele, mierle, vrăbiuțe, lăstuni sau rândunele, ciori și pescăruși. Când nu ascult păsările și ce vorbește fetița vecinilor, care se joacă tot timpul afară și poartă conversații cu oricine apare în peisaj, ascult muzică, bineînțeles!”, ne povestește Ana.

Muzica pe care o ascultă variază de la Carmina Burana de Carl Orff la Jack Stauber – Buttercup, până la concertele de jazz care s-au mutat acum în online.

Daniel Stoicescu, cofondator Cromatic Studios 

Daniel este unul dintre fondatorii companiei și e încântat că poate să-și petreacă acum tot timpul împreună cu iubita lui.

“Gătim în fiecare zi și lucrăm de pe canapea, ceea ce e destul de confortabil, cel puțin la începutul zilei. Seara, parcă nu mai suntem încântați de atâta chill pe canapea, ca înainte. În ultima lună, am început să avem grijă de destul de multe plante. Deja ne apropiem de 100 :)”, adaugă Daniel.

Ascultă muzică pe Spotify și ce se mai transmite live pe Facebook, iar cana de cafea de toată ziua, de pe biroul din Floreasca, a fost înlocuită cu succes de sticla de bere artizanală produsă local. #buylocal  

Daria Bundur, branding designer 

Daria se consideră norocoasă că pandemia a prins-o pregătită – are un asistent de nădejde:

“Da, am un asistent căruia i se poate citi dedicarea pe față. Moți este fericit să împartă biroul cu mine toată ziua, iar uneori mă asistă inclusiv în Daily Meeting – echipa noastră se întâlnește zilnic pe Hangouts, în fiecare dimineață. În plus, camera unde lucrez este dedicată exclusiv biroului, deci am încă un motiv să mă ridic din pat!”, ne spune Daria.

Cam atât deocamdată din birourile de acasă ale cititorilor noștri – tu ce asistent blănos ai la biroul de acasă? 🙂

Foto: unsplash.com (foto deschidere) și prin creativii menționați

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed