Suntem în București, într-un penthouse scenografic, ba chiar cinematografic

Nu-i așa că și ție ți s-a întâmplat să te uiți la un serial / film mai ales (sau doar) pentru apartamentul în care trăiește unul dintre personajele principale? Găsești în el detalii pe care mai că ți le notezi, ca să le reproduci acasă, ferestre cât un episod întreg, lumină în cascadă, rotunjimi și nuanțe coapte, care vin la fel de bine și azi, și (alaltă)ieri.

Aceasta a fost senzația când am văzut noul penthouse semnat de echipele Corvin Cristian Studio și AIM Studio (arh. Corvin Cristian, arh. Alina Stoica, arh. Alia Al-Jabbari, arh. Vlad Hani). Nu face parte dintr-un serial, dar noi i-am scrie un scenariu întreg, în care fotoliile Eames, microtexturile și vitrajele să fie personaje principale.

Anuala de Arhitectură 2021 și OAR-B par să fie în asentimentul nostru: proiectul a câștigat premiul secțiunii Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări rezidențiale.

Apartamentul de 397 mp (da!) se află într-una dintre cele mai dorite zone rezidențiale ale Bucureștiului: în vecinătatea Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, pe una dintre străzile cu nume de capitale care dictează eleganța prin detalii subtile și la exterior, și la interior. Amenajarea urmează, deci, aceleași coordonate: finisaje atemporale și piese de mobilier care își creează propria scenografie, indiferent de trendurile momentului.

În fundal, lângă biblioteca minimalistă, integrată în perete, stă o mică zonă de birou, al cărui lambriu camuflează o ușă “secretă”  😊

Fiecare decizie de design a fost luată sub semnul calității maxime, fără să fie nevoie de proporții statement: spațiile de locuit sunt unite prin parchetul din lemn uscat lent, cu suprafață uleiată și proprietăți antialergice…

Citește și: Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București

…ușile sunt din lemn de frasin masiv

…iar băile sunt placate cu marmură impunătoare.

Ne întoarcem în living și îl folosim ca pe un argument evident pro-design biofilic: abudența lemnului și legătura permanentă cu exteriorul subliniază importanța elementelor naturale în locuirea contemporană.

Totul se încadrează într-un echilibru atent studiat și bine proporționat: de pildă, în zona de zi, pardoseala și materialul ei cald contrastează cu plafonul rece, din beton aparent în stil industrial. Ca legătură între cele două stă șemineul suspendat, și el industrial prin formă, dar cald prin intenție și scop.

Citește și: Un acoperiș, un șemineu, o ușă și două ferestre

Apropo, pe terasă se repetă și materialele naturale, și un al doilea șemineu, de această dată cu spațiu pentru depozitarea lemnelor, care dublează atmosfera de confort și intimitate. 

Fotoliile Eames în nuanțe natur, simboluri ale atemporalității, aduc un plus Mid-Century Modern în amenajare, iar covoarele cu aspect antichizat sunt o reală declarație de dragoste vintage.

Bucătăria este deschisă, dar pasibilă de a fi închisă prin uși armonice strict în momentele de gătit intens. Grătarul Josper este superstarul încăperii, așezat pe un blat din inox masiv, iar insula – bloc monolitic de marmură, care prezidează din mijlocul bucătăriei, poate glisa așa încât să se extindă cu blatul de masă din stejar masiv pe care îl vezi în fotografia de deasupra și care poate primi astfel până la 8 persoane ❤️.

Citește și: Cluj Napoca: la poalele pădurii, stilul scandinav face casa bună cu stilul rustic

Zona de noapte reiterează detaliile cheie deja notate: pardoseala care “escaladează” peretele dormitorului matrimonial, în placaje de lemn care aduc natura la interior, covoarele antichizate, vitrajele generoase și lumina, toată lumina.

Corpuri de iluminat statement: tuburi cu halogen by Unilux

Alături, în dormitorul pentru copii, piesa principală este un pat suspendat, special proiectat, care include un spațiu de ședere și depozitare. 

Am putea spune că penthouse-ul este un demers al libertății: nu impune soluții, ci oferă variante, așa că spațiul rămâne la latitudinea intuitivă a locuitorului. Elementele decorative potențează, nu obligă, iar lumina naturală oferă un plus aspirațional. Natura ia forme la îndemână, iar buna dispoziție vine la interior prin accesul la exterior.

Fotografii: Corvin Cristian, Vlad Pătru

3 Comments

  1. Kishokai

    superb!

  2. Roxana

    Care a fost bugetul total al amenajarii ?

  3. Designist

    În acest caz, nu avem acces la această informație.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed