Ochișoru e mai mult decât o casă – e un stil de viață, în București.

Hygge is a feeling you cannot translate – așa începe și se termină, pentru mine, povestea acestei căsuțe din București în care v-am invitat pentru prima dată acum aproape 2 ani – Ochișoru 13. Hygge este un termen specific culturii daneze, un sentiment ce nu are un corespondent în nici o altă limbă. Ar putea fi explicat prin “coziness” sau așa: “relaxing with good friends or loved ones, often while enjoying good food and something to drink or creating a more friendly atmosphere by lighting a few candles.”

Ochisoru 13 - Designist (8)

Acest hygge, sentimentul intimității, al decorului cu atmosferă și oamenii dragi aproape, este cu siguranță responsabil de fericirea danezilor care rezistă în fruntea topurilor mondiale – chiar și când e frig și nu e soare. 🙂

Bucureștiul este, am zice, cel mai nereprezentativ context pentru lifestyle-ul nordic. Și cu toate astea, am înțeles acest sentiment specific aici, în acest oraș, în această casă, datorită celui care a însuflețit-o – prietenul nostru Bogdan. Și, da, aștept să-mi nuanțez hygge-ul după o vizită în Copenhaga (de unde am o lumânare și o carte poștală ce-mi amintesc să pun planul în aplicare).

Ochisoru 13 - Designist (4)Tapet din foi vechi, scrise cu tocul în română și germană, cu pecețile încă vizibile în ceara roșie; alături de măsuța creată de arhitectul Ciprian Manda și un covor tradițional de la bunica.

Ochisoru 13 - Designist (3)

Când vorbești despre Ochișoru 13, vorbești nu neapărat despre o casă, ci despre un stil de viață – extraordinar, dar care în cele mai multe cazuri lipsește cu desăvârșire obișnuințelor noastre de a locui un spațiu.

E vorba de a construi un loc frumos, de a-l face primitor, de a ști să te bucuri împreună cu prietenii în intimitatea căminului tău, de a-l deschide, de a-l încărca cu energia oamenilor care-ți plac. De a te bucura și când aprinzi o lumânare pe pervaz, și când aprinzi șemineul. De a-ți dori să fii fericit și de a ști că sentimentul tău de bine vine din micile detalii ce-ți fac cu ochiul din jur.

Ochisoru 13 - Designist (7)

Ochisoru 13 - Designist (6)În ultimul an s-au schimbat multe la Ochișoru 13 – căsuța ce are un nume și un suflet al ei. În living a apărut o canapea nouă (IKEA) și o măsuță semnată de arhitectul Ciprian Manda (Silva Artis): Bogdan l-a descoperit pe Ciprian pe DESIGNIST, iar scândura de stejar de aproape o sută de ani, pe care o păstra de la tatăl său, a fost transformată de Ciprian Manda în blatul unei noi măsuțe.

Totul e impregnat de amintiri, totul se leagă foarte personal: tapetul cel nou e format din sute de foi de hârtie scrise cu tocul, în română veche sau germană, cu pecețile încă vizibile în ceara roșie. Au fost găsite și păstrate de tatăl lui Bogdan, iar odată date jos din podul cu comori, au ajuns la fel de “caligrafic” lipite pe perete.

Ochisoru 13 - Designist (10)

Covorul tradițional, cu mărgăritari, a fost cumpărat de bunica lui de la o mânăstire și, pentru că acum mulți ani stătea pe perete în casa lor din centrul Sibiului, poartă o urmă de glonț de la Revoluție!

Mobilierul clasic, atât de frumos, a ajuns la Ochișoru printr-o întâmplare fericită, așa cum li se întâmplă oamenilor speciali: din reședința unei ambasadoare la București (da, e vorba tot e țară nordică). Pleca din România, decorul reședinței trebuia să se schimbe rapid, Bogdan a prins de veste și… încă nu-i vine să creadă că mobilierul acesta cu sertare îmbrăcate în catifea verde e la el acasă. 🙂

Ochisoru 13 - Designist (13)

Iubim acest mix degajat: piese clasice, dar și IKEA, obiecte cu semnătură, dar și amintiri & accesorii salvate. Și îl recomandăm cu căldură celor care insistă numai pe piese cu brandul la vedere în decor: designul casei tale trebuie să vorbească despre tine, să construiască o stare, să te implice.

Ochisoru 13 - Designist (12) Ochisoru 13 - Designist (14)

Tabloul zonei de dining este o tablă ruginită artistic, care aștepta de ceva vreme în garaj… un rol. Bogdan i-a adăugat un mesaj și un LED, a cărui lumină se întrevede discret (prea discret însă pentru aparatul foto) printre urmele săpate de timp. Literele ne spun așa:

“Alice: How long is forever?
White Rabbit: Sometimes, just one second.”

Ochisoru 13 - Designist (11)

Pentru că zilele acestea e bine să aprindem șemineul, iată o mostră de viață frumoasă, cu tâlc de la Ochișoru 13. 🙂

Ochisoru 13 - Designist (2)

Dormitorul căsuței arăta așa acum doi ani. Aproape totul e schimbat, începând cu “ingredientele principale”: patul, parchetul și tapetul!

Ochisoru 13 - Designist (1) Ochisoru 13 - Designist (19)De deasupra colțului de conversație ne veghează 3 fărâme de poveste, sub formă de ilustrații, toate din Micul Prinț.
Ochisoru 13 - Designist (21)

Spre surprinderea noastră, tapetul vine de la Hornbach – am fost deja în căutare, nu-l mai au pe stoc. 🙂 Apropo de mixuri ingenioase, cu personalitate: efectul tapetului e completat de lămpile celebrului designer nordic Louis Paulsen, coronițe naturale sau din cabluri vechi.

Ochisoru 13 - Designist (17)

Detaliile care te fac să te simți fericit acasă!

Ochisoru 13 - Designist (18)

Și depozitarea poate fi decorativă.

Ochisoru 13 - Designist (20)

Ochișorul este casa care m-a făcut să înțeleg că, dacă nu înveți să fii fericit la tine acasă, nu vei fi fericit niciunde. Că un context nu poate fi schimbat decât prin ceea ce faci tu, felul în care alegi să trăiești. Că și fericirea se învață!

Între timp, a devenit una dintre oazele care îndulcește constant micile dezordini ale realității imediate. Vine weekendul, vă doresc și vouă acest sentiment al intimității într-un decor în care vă simțiți bine, cu oamenii pe care îi iubiți.

Și să nu uitați că Frumusețea, ca și Fericirea se construiesc în această viață.

Ochisoru 13 - Designist (15)“Eu, Pisica 13?”, zice motanul Nicolae. 🙂

Ochisoru 13 - Designist (16)

Fotografii de Alex Boghian.

Toate drepturile asupra fotografiilor și textului aparțin designist.ro.
Orice reproducere sau preluare nu poate fi făcută decât cu acordul nostru.

All rights reserved.

Dacă visezi un decor la fel de armonios și cu personalitate și la tine acasă, vei învăța toate secretele coordonatelor ce-l conturează la Cursul de Design Interior, susținut de designerul belgian Martine Claessens.  Detalii: www.creativelearning.ro

 

8 Comments

  1. marcela

    atmosfera de poveste

  2. Vlad

    “Hygge” are corespondent in olandeza, este “gezellig”; si la fel de “intraductibil”.

    Articol interesant, casa si mai interesanta. Felicitari tuturor!

  3. […] foarte aproape de noi, o putem vizita și putem invita și oaspeți. Are și un nume – Ochișoru 13 -, iar de când am descoperit-o s-a transformat în oaza ce ne încarcă constant bateriile cu […]

  4. […] Pentru cei cărora biroul le aduce aminte de teme și drumul spre școală, acest birou este o reinterpretare contemporană și ludică. Trebuie să vă atrag atenția asupra ghiozdanului școlăresc aruncat pe jos și asupra tablolui “de la ora de desen”. Întreaga căsuță este de poveste, citești pe larg despre ea aici! […]

  5. Anca

    … și în germană: olandezul “gezellig” este nemțescul “gesellig” 🙂 Superbă casa!

  6. Ancuta

    Foarte fain! Stiti cumva de unde sunt scaunele si masa?:)

  7. Bună, Ancuța,

    Sunt cumpărate de la cineva care pleca din România, după niște ani petrecuți aici în interes profesional. Asta e povestea lor, pe scurt. 🙂

  8. ovidiu

    Corpul de iluminat de deasupra masinii de scris are un cablu ce e prins din loc in loc de un suport ceramic probabil. Cum se numesc acele suporturi si unde as putea gasi , caut de ceva timp dar fara succes.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed