Cele mai noi piese sunt deja arse, finisate și glazurate, porțelanul delicat sclipește, modelarea lutului se simte la atingere, totul e gata. Mai sunt doar câteva zile până începe târgul de design românesc Made in RO #Ceramică, iar noi abia așteptăm să-ți arătăm unele dintre cele mai fresh și originale obiecte de ceramică contemporană din România.
Ca să știi la ce să te aștepți și cum să-ți ajustezi din mers lista de cumpărături, iată un preview cu brandurile și colecțiile noi cu care te vei întâlni pe 20 mai, într-o clădire monument istoric de pe strada Alexandru Philippide (în spatele Institutului Francez), la nr. 5 și la etajul 2. Clinc-clinc! 🙂
SPOONFOOL – fantezii ceramice
Altfel spus, Whimsical ceramics for homes and humans, așa cum declară sloganul SPOONFOOL, adică duo-ul Claudiu Ștefan & Alisa Aramă, cel mai proaspăt brand prezent la Made in RO #Ceramică. Și mai clar, e vorba despre un instrumentar stylish de gătit și de servit care nu se ia foarte tare în serios și care abordează ludic-artistic porțelanul de Limoges, gresia, faianța, tapiseria și crengile rupte și desprinse, pe care designerii le găsesc în mediul natural. Noi ne-am îndrăgostit de ele la prima vedere :).
“Proiectul s-a născut din dorinţa de a crea nişte obiecte de zi cu zi, care să fie unice, să poarte amprenta celui care le face, la propriu. Pentru noi, obiectele au o semnificaţie deosebită, sunt proxy-uri pentru experienţe. Am încercat să transmitem aceste experienţe mai departe. O cană nu e doar o cană, e promisiunea unei cafele aromate, iar lingura mică şi rotundă, cu mânerul înnodat din lemn, este făcută pentru magiunul de prune (…). Suntem convinşi că detaliile contează, iar hygge-ul nu poate fi reprodus în masă”, ne spun Alisa și Claudiu.
Inele din ceramică by SPOONFOOL.
Studio mud. – marbled & splash
Despre noul proiect Studio mud. ți-am mai povestit de curând aici: responsabili de el sunt arhitecții Roxana Bâra și Andrei Tache, creatori de vase din porțelan în nuanțe lăptoase, care par să se verse una într-alta. La Made in RO #Ceramică, Studio mud. prezintă paharele și bolurile marbled și splash, dar și colecția Natural Wonders, inspirată din țesuturile organismului uman, și bijuteriile care recreează contururile rafinate ale sticlelor de parfum.
Te așteptăm la Made in RO #Ceramică, pe 20 mai, dar mai întâi înscrie-te pe guest list, la acest link: http://madeinroceramica.rsvpify.com/, ca să știm că vii. Vizualul târgului-expoziție spune, din nou, o poveste made in RO. Este vorba de un platou din porțelan glazurat, creație a Alinei Constantin aka Alina Ceramics.
Mădălina Andronic Ceramics – Italia într-un bol
Trecem la noile colecții ale ceramiștilor deja consacrați și ne trezim tocmai pe coasta amalfitană. N-am fugit brusc în vacanță, dar ni s-a făcut tare dor de Italia. “De vină” este colecția Honeymoon, semnată de Mădălina Andronic Ceramics. Vasele din porțelan cu motive vegetale sunt parcă fructate, răcoritoare și delicioase ca o limonadă. Se potrivesc perfect cu o masă estivală în grădină, deci nu îți mai spunem decât poftă bună! 🙂
“Mădălina Andronic Ceramics a luat naştere când a murit The Awesome Project :). E o reîncarnare, însă o varianta upgradată, optimizată, un fel de Jay-Z + Beyonce, numai că 2 în 1, one woman show. Eu sunt ilustrator, iar ceramică fac din 2012 – a pornit mai întâi ca un proiect, ca un experiment, însă încet-încet s-a transformat într-un mic brand care tot cere atenţie şi produse noi, semn că merge bine de tot. (…) Eu nu mă consider artist ceramist şi n-am avut niciodată pretenţia că am inventat apa caldă în ceramică :). Eu sunt ilustrator şi asta voi rămâne mereu, numai că, din când în când, schimb hârtia cu porţelanul. Cred că exact această abordare mă face diferită, iar particularitatea obiectelor mele este tocmai faptul că sunt decorate de mine, în stilul în care desenez, adaptând ceramica ilustraţiei şi nu invers”, ne spune Mădălina Andronic.
De Ceramică – liniște din porțelan și gresie
Și pe Mădălina Teler, designerul din spatele brandului De Ceramică,o cunoști de mult – este trainerul cursului nostru de Ceramică: design de obiect, organizat sub umbrela Creative Learning. (By the way, încă te poți înscrie la curs, începe pe 27 mai). Pentru Made in RO #Ceramică a pregătit o colecție de platouri din porțelan și gresie, lucrate manual și cu contururi fine și line, piese care ne-au inspirat siguranță de sine și liniște. Numai bune pentru o prăjitură perfectă (dacă vrei să verifici afirmația noastră, poți aduce prăjitura cu tine, promitem să avem grijă de ea cât admiri tu creațiile 🙂 )!
“Lucrez ȋn mare parte cu porţelan şi gresie. Sunt atrasă de fineţea şi delicateţea porţelanului ȋn contrast cu asprimea brută a gresiei. Caut să alătur aceste două materiale ceramice pȃnă a le combina ȋntr-un singur obiect. Îmi doresc să inspir o anumită atmosferă prin obiectele pe care le creez. O atmosferă de viață tihnită, clădită din materiale pure (raw) și culori pastelate, cu bucurii simple și sincere”, ne spune Mădălina Teler.
Alina Ceramics – geometria porțelanului
Piesele noii colecții Bubble a designerului Alina Constantin – Alina Ceramics – îți sunt deja cunoscute de pe vizualul evenimentului nostru, de care suntem foarte mândri 🙂 . Ce nu știi, poate, este că Alina a creat piesele în serie limitată prin suflarea de bule de săpun și pigment ceramic, așa că poți să fii sigur că farfuria pe care o alegi este unică. Cea de-a doua colecție Alina Ceramics pe care o vei vedea la Made in RO #Ceramică este Geometrie în farfurie, turnată în masă necontrolat. De ce să controlezi când poți să lași lucrurile și un pic la voia hazardului? 🙂
Iutta – folk și ceramică
Despre Iutta și gențile lor-vedetă, decorate cu motive populare românești ți-am mai povestit până acum. De data asta, însă, Nicoleta Chirică, fondatoarea și designerul Iutta, a declinat pasiunea pentru fashion și folclor într-un proiect colaborativ cu artista ceramistă Anca Dragu, de la Una ca Luna. Colecția Nu mă uita, compusă din obiecte de ceramică pictate manual, este inspirată din simbolistica florilor cu același nume și sunt povești care se clădesc în jurul ideii de fidelitate, a prieteniei devotate și a puterii amintirilor. Unde mai pui că noile piese sprijină și creativitatea tinerilor artiști incluși în programul de internship Iutta? 🙂
“Pasiunea pentru folclor și fashion s-a îmbinat foarte bine în colecțiile accesoriilor din piele, însă și zona de design de produs mă fascinează de foarte mult timp, așa că atunci când ați lansat ideea Made in RO #Ceramică, am răspuns imediat provocării.
Cred, în primul rând, că prezența noastră la acest eveniment, axat pe ceramică, va fi un element de surpriză, pentru că este prima oară când facem asta. Am întâmpinat multe provocări în acest proces, însă rezultatul este unul neașteptat. În al doilea rând, ce vom prezenta este o declinare a noii noastre colecții de fashion și consider că acest proiect colaborativ cu un alt atelier, dintr-o industrie diferită, va veni cu un suflu nou. Apoi, implicarea studenților este un prim pas și către alte proiecte de design pe care le vom pregăti în viitor”, ne spune Nicoleta Chirică.
Keramice – căsuțe cu un strop de aur
Ceramica este o lume în sine, știm, dar pentru că suntem totuși limitați de spațiu, la Made in RO #Ceramică o să aducem doar un oraș. 🙂 E format din… Little Houses, create de Raluca Tincă, designerul Keramice. Raluca este deja specializată în căsuțe de lut, fie mici și colorate, fie mari și sobre, unele chiar și cu horn și păsărele pe acoperiș. Piesele de la evenimentul de pe 20 mai sunt modelate din lut roșu după asemănarea caselor transilvănene și unele dintre ele vor fi decorate cu aur lichid. Este prima colecție în care căsuțele Ralucăi sunt decorate cu aur lichid 🙂 .
Una ca Luna – tactil & senzorial în ceramică
Anca Dragu, aka Una ca Luna, te invităsă simți mai mult la această ediție a Made in RO. Mai precis, să descoperi tactil noua colecție Touch, cu decorul în relief. Unele piese sunt monocrome, iar elementele reliefate contrastează cu suprafețele glazurate, altele au decorul în relief potențat cu oxizi metalici. Dar e mai bine să le atingi ca să înțelegi mai clar universul ceramic creat de Anca.
“Designul Una ca Luna este rafinat, proaspăt, contemporan. Uneori jucăuș și însufleţit de umor, minimalist, alteori misterios și profund. Este apreciat atât de un public tânăr, urban, cât și de persoane sofisticate, care apreciază arta, cărora le place să se înconjoare de obiecte unice, rafinate. (…) Fie ca este toarta unei ceşti cu o terminaţie simpatică, fie că este vorba de textura redată prin gravare pe suprafaţa unui pahar de porţelan, acel ceva care te incită spre a privi mai de aproape sau a atinge obiectul este rezultatul unei atenţiii speciale la detalii. Îmi doresc ca fiecare obiect Una ca Luna să ofere un moment de inspiraţie şi bucurie privitorului sau celui ce il foloseşte”, ne povestește Anca.
Glory Box – deliciul răsfățului
Știi diminețile un pic egoiste, în care nu ai chef de nimeni și nimic, în care vrei să te auzi doar pe tine și să îți ordonezi gândurile și poftele? Exact la ele s-a gândit Andreea Bădrăgan, designerul Glory Box, când a creat colecția de vase pentru mic dejun Breakfast Vanity Set. Setul este simplu, format doar dintr-o cană de cafea sau ceai, un bol și o farfurie cu contururi neregulate. La fel ca diminețile de care vorbeam 🙂 .
“Consider că este necesar ca arta să devină vie, să transmită emoție și să trăiască prin aceasta. Plasticitatea materialului ceramic, textura acestuia, violența, subtilitatea sau chiar absența decorului sunt proprietăți ce pot fi manipulate pentru exprimarea unui mesaj și a unui simbolism al vieții interioare”, ne spune Andreea.
Atelierul Bufnița Ceramică – lumina lutului
Lut ecologic din pământ de munte filtrat și amestecat doar cu apă, glazuri non-toxice, fără plumb și multă lumină, asta ne promite Emilia Cristea, cea care semnează creațiile Atelier Bufnița Ceramică. Piesele sunt inspirate de natură și au forme asimetrice, organice.
“Am studiat ceramica la Casa pionierilor din Brașov, apoi la Liceul de artă din Sibiu și la Academia de arte vizuale din Cluj, iar în 2010, în Coreea de Sud. La liceu, fugeam de la orele de pictură în atelierul de modelaj. La Academie, aș fi dormit în atelier. Acum, la propriul meu atelier, lutul continuă să mă fascineze în fiecare zi. În lut pun toate poveștile și lutul le face și mai frumoase”, ne-a povestit Emilia.
Și pentru că am ajuns la finalul preview-ului nostru, să recapitulăm:
Când: sâmbătă, 20 mai, 11.00-20.00 Unde: Str. Alexandru Philippide nr. 5, etaj 2 (strada din spatele Institutului Francez)
Google maps aici. Eveniment cu intrare liberă și child friendly 🙂 Facebook event: aici
De la asperități la rotunjimi fine, de la unghiuri drepte la linii organice îmblânzite – o mulțime de valențe și nuanțe care se profilează cu impact. Suntem întotdeauna de partea sincerității asumate și a frumuseții redate fără filtre. Așa că noua
De la asperități la rotunjimi fine, de la unghiuri drepte la linii organice îmblânzite – o mulțime de valențe și nuanțe care se profilează cu impact. Suntem întotdeauna de partea sincerității asumate și a frumuseții redate fără filtre. Așa că noua
…sau pe pereți. Sau pe podea. Sau pur și simplu pe orice suprafață din apartamentul tău, (fie el și compact sau generos), din mansardă sau chiar de pe terasă…. ⬇️ Vorbim, de fapt, despre o experiență super user friendly, care
…sau pe pereți. Sau pe podea. Sau pur și simplu pe orice suprafață din apartamentul tău, (fie el și compact sau generos), din mansardă sau chiar de pe terasă…. ⬇️ Vorbim, de fapt, despre o experiență super user friendly, care
Asociația Assamblage continuă maratonul bijuteriei contemporane din acest an cu cel mai amplu eveniment dedicat bijuteriei la București – ediția a IV-a Romanian Jewelry Week. Între 4 și 8 octombrie, la Biblioteca Națională a României, peste 230 de designeri, școli,
Asociația Assamblage continuă maratonul bijuteriei contemporane din acest an cu cel mai amplu eveniment dedicat bijuteriei la București – ediția a IV-a Romanian Jewelry Week. Între 4 și 8 octombrie, la Biblioteca Națională a României, peste 230 de designeri, școli,
4 instalații imersive, 6 speakeri, 4 ateliere new media și un call de aplicații pentru o rezidență artistică este sumarul ediției #4 a NOVA Festival, care se va desfășura în perioada 16 – 30 septembrie, în București, în 5 locații:
4 instalații imersive, 6 speakeri, 4 ateliere new media și un call de aplicații pentru o rezidență artistică este sumarul ediției #4 a NOVA Festival, care se va desfășura în perioada 16 – 30 septembrie, în București, în 5 locații:
Între 1 și 3 septembrie, Clujul îi așteaptă pe toți iubitorii de jazz cu trei zile de muzică, prieteni și momente împreună. Experiența de festival trece la nivelul următor cu IQOS, care este mereu acolo unde contează. Home of IQOS,
Între 1 și 3 septembrie, Clujul îi așteaptă pe toți iubitorii de jazz cu trei zile de muzică, prieteni și momente împreună. Experiența de festival trece la nivelul următor cu IQOS, care este mereu acolo unde contează. Home of IQOS,
În 2019, când arhitecții Anna Devís și Daniel Rueda au deschis prima dată ușa viitoarei lor case din Valencia, mai că le-a fost teamă să pășească înăuntru. La picioarele lor se întindea un simbol al designului spaniol și un omagiu
În 2019, când arhitecții Anna Devís și Daniel Rueda au deschis prima dată ușa viitoarei lor case din Valencia, mai că le-a fost teamă să pășească înăuntru. La picioarele lor se întindea un simbol al designului spaniol și un omagiu
Arată ca un oraș magic și miniatural, în care intri trecând printr-un culoar de tip burduf de avion și unde pasiunile devin zone urbane special gândite pentru cei mici. Este, de fapt, Destiny Park, primul parc de edutainment din România,
Arată ca un oraș magic și miniatural, în care intri trecând printr-un culoar de tip burduf de avion și unde pasiunile devin zone urbane special gândite pentru cei mici. Este, de fapt, Destiny Park, primul parc de edutainment din România,
După ce IQOS ILUMA, lansat în această vară în România, a fost deja prezent la întâlniri speciale cu membrii comunității în cele mai importante evenimente culturale ale anului, IQOS prezintă ILUMA ONE în următoarele evenimente de top ale sezonului. Când
După ce IQOS ILUMA, lansat în această vară în România, a fost deja prezent la întâlniri speciale cu membrii comunității în cele mai importante evenimente culturale ale anului, IQOS prezintă ILUMA ONE în următoarele evenimente de top ale sezonului. Când
Între 18-31 august 2023, Romanian Jewelry Week continuă maratonul internațional al bijuteriei contemporane printr-o ediție specială desfășurată la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară. Este primul proiect de
Între 18-31 august 2023, Romanian Jewelry Week continuă maratonul internațional al bijuteriei contemporane printr-o ediție specială desfășurată la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, una dintre cele mai importante instituții muzeale din țară. Este primul proiect de
Peste 3.500 de vizitatori și 300 designeri sunt așteptati la Deco Days 2023, cel mai complex eveniment din România dedicat amenajărilor de interior. Deco Days, eveniment dedicat designului de interior, organizat de Mendola Fabrics, cel mai mare brand de perdele
Peste 3.500 de vizitatori și 300 designeri sunt așteptati la Deco Days 2023, cel mai complex eveniment din România dedicat amenajărilor de interior. Deco Days, eveniment dedicat designului de interior, organizat de Mendola Fabrics, cel mai mare brand de perdele