Și industrial, și cosy într-un apartament cu grădină și terasă din București

Ne-am întrebat adeseori care sunt coordonatele unui proiect de vis în termeni arhitecturali. Și chiar dacă am primit o mulțime de răspunsuri de-a lungul anilor, cel pe care l-au dat arhitecții Ateliero (arh. Alexandru Ofrim și arh. Otilia Sorete Arbore) despre Apartamentul la parter pe care ți-l vom arăta mai jos este unul dintre preferatele noastre: „industrial, dar cald în același timp, glam, chic, primitor, beton, cărămidă recuperată, lemn vechi, alb, gri, metal, alamă”.

Proiectul a fost nominalizat în secțiunea Arhitectura spațiului interior/ Amenajări rezidențiale a Anualei de Arhitectură București 2019 și Elle Decoration Romanian Design Awards 2019 – Secțiunea Design Interior Rezidențial.

Canapeaua și tabureții vin de la Divanissimi, corpurile de iluminat, de la Orion, iar construcțiile metalice, de la Atelier Drag. 

Despre proiectele Ateliero ți-am mai povestit de-a lungul vremii, însă până acum nu am bifat deloc felia rezidențială a portofoliului lor. Recuperăm cu brio acum, prin acest proiect atipic: un apartament cu o suprafață utilă de 140 mp (wow!), împărțiți într-o zonă de zi generoasă, care se deschide spre o terasă acoperită și o gradină de aproximativ 150 mp (wow din nou!), și o zonă de noapte compusă dintr-un dormitor matrimonial, un playroom și baia matrimonială.

„Brief-ul a venit pe mail, împreună cu pozele din interior și de pe terasă, iar pe noi ne-a fascinat în primul rând curtea apartamentului, așa că am răspuns instant cererii și am stabilit o vizită. Pe scurt, întreaga amenajare a pornit de la curte și de la relația ei cu spațiul interior”, ne-au spus arhitecții. 

Citește șiCum arată “acasă” în amenajările rezidențiale premiate?

Comoda-bibliotecă din spatele canapelei joacă rol de separator al holului de intrare de restul spațiului. Este custom made, din lemn recuperat și metal.

Proiectul a fost materializarea clasicei socoteli de-acasă care nu se potrivește cu cea din târg… de acasă: finisajele originale ale apartamentului nu erau pe gustul noilor proprietari (tapet cu modele clasice pe pereți, lavoare de travertin în băi, etc), așa că planul lor inițial a fost o intervenție minimală, fără deranj major, dar de efect. Sigur, rezultatul a stat un pic diferit: proiectul a constat în confecții de gips carton suplimentare, pereți decopertați și finisaje înlocuite, o schemă de iluminat care a cerut mult efort.

„Am stabilit de la început că vom utiliza predominant beton și lemn, care să echilibreze balanța stilurilor. Pentru coerență, am avut grija să ne încadrăm într-o abordare industrială atât la nivel de materiale și texturi, cât și la mobilier sau iluminat. În general, schema de iluminat este una funcțională cu inserții de glam – suspensiile din alamă. Mobilierul custom a fost proiectat special așa încât să intre cu ușurință în povestea betonului și a lemnului”, ne-au spus arhitecții. 

La fel cum ne-am obișnuit de la celelalte proiecte Ateliero, reuse & recycle sunt coordonate de bază ale amenajării: o parte a materialelor este recuperată – lemnul masiv al mobilierului are o vârstă de câteva sute de ani!

Citește și: Industrial + cosy: despre un apartament bucureștean 70% cool și 30% hot

Piesele din lemn masiv sunt create de OldWood. Electrocasnicele de la bucătărie vin de la Miele.

Zona de zi are funcțiunile intercalate: livingul înglobează un dining și o zonă de lucru, iar bucătăria este deschisă, dar separată de restul spațiului printr-un bar . În același timp, funcțiunile intercalate au cerut marcaje distincte:

  • fundalul dining-ului este un zid din cărămidă recuperată din demolări;
  • mobilierul și pardoseala din bucătărie imită betonul;

  • deasupra zonei de relaxare din living plutește o structură de alamă care susține corpurile de iluminat…

…iar zona de lucru de pe terasa acoperită este separată printr-un perete negru și arată excelent 🙂 .

Priveliștea din birou 🙂 

Tencuiala decorativă vine de la Ircolours. Patul este Divanissimi. 

Dormitorul matrimonial se înconjoară cu nuanțe de gri, în tonul pereților și al tavanului cu tencuială care imită textura de beton. Este cadrul care pune în valoare corpurile de iluminat cu accente vintage și oglinda uriașă, cu ramă din lemn recuperat.

Piesele ceramice vin de la Porcelanosa, iar obiectele sanitare, de la Grohe. 

Baia este o capsulă a stilului casei – și griuri industrialo-minimaliste, și pardoseli și mobilier din lemn, totul într-un spațiu care respiră fără opreliști.

Amenajarea a durat aproximativ jumătate de an – v-am spus noi că amenajările minimaliste nu se pun în practică întotdeauna cu resurse la fel de… minimale 🙂 .

Fotografii: Vlad Pătru

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed