5 dormitoare cool pentru copii

Dacă vacanța prelungită este în toi, iar copiii și-au mutat o bună parte din locurile de joacă între cei patru pereți de acasă, ne-am gândit să îți servim ca inspirație pentru micile schimbări cu efect mare din camerele lor. Îți povestim mai jos despre 5 soluții pe care le-am descoperit în dormitoarele celor mici din amenajările din România: toate convertesc recomandări macro în camere micro, cu grijă pentru funcționalitate și o doză mare de estetică și ludic.

Citește și: 5 amenajări care te fac să te simți în vacanță chiar dacă rămâi acasă

Materiale naturale și branduri locale! 

În curând se împlinesc 10 ani de când îți povestim constant despre Made in ROși multiplele fațete ale creativității locale, fie ele materializate în designul de obiect, de bijuterie, cel fashion sau (mai ales!) designul de interior. Așa că nu puteam începe lista de dormitoare cool pentru cei mici fără un reminder-recomandare: pune-ți pe listă și piese de mobilier ale brandurilor locale. Neapărat din materiale naturale, desigur, pentru texturi și un bonus fresh chiar și între patru pereți.

🎈 Inspirație: în proiectul de mai sus – una dintre cele două case care conviețuiesc pe aceeași parcelă a unui cartier rezidențial – echipa Atelier Mass a amenajat dormitorul copiilor cu ajutorul mobilierului de lemn din noua colecție Silva de la Mass Design. Sunt obiecte ușoare și rezistente, fără detalii mici, cu linii simple, pe care copiii le pot folosi cu ușurință.

Citește și: Cum trăiesc în armonie două case diferite în spatele unei fațade comune

Strictul necesar! 

Este vorba, de fapt, despre găsirea căii de mijloc între pasiunea pentru design și diversitate și dorința de a scădea gradul de consumerism al casei tale. Ca urmare, am ajuns la o lecție simplă, în care echilibrul este cheia: optează pentru strictul necesar în materie de mobilier! Copiii cresc rapid, dorințele și nevoile lor se vor schimba în același ritm alert, iar camerele lor vor fi obligate să se adapteze.

🎈 Inspirație: un apartament bucureștean cu o suprafață de 118 mp a devenit casa unei familii care, la momentul începerii amenajării, se pregătea de venirea pe lume a gemenilor ei, o fetiță și un băiețel. Autorii proiectului, arhitecții Studio 2.1 (arh. Cristina Caradim, arh. Radu Caradim, arh. Andreea Istrate, arh. Emanuel Budaies) au propus, deci, o amenajare adaptabilă, dar simetrică (fără diferențieri între cei doi copii): varianta pe care o vedem în fotografii este potrivită pentru prima etapă a dezvoltării lor, urmând să se transforme când cei mici vor crește și vor avea nevoie de paturi mai mari și de birouri.

Citește și: Cine spune că apartamentul unei familii cu copii nu poate fi gri?

Multifuncționalitate și dinamism!

Lego

„De la mic la mare și apoi în întreaga amenajare” sau „cine spune că dormitorul copiilor nu poate avea o temă suficient de puternică încât să influențeze întregul proiect de amenajare a apartamentului familiei?”. Pentru asta, desigur, este nevoie de multifuncționalitate, piese dinamice și îndeajuns de scenografice încât să dea tonul casei.

🎈 Inspirație: apartamentul Lego, amenajat de echipa Miso Architects la București, în care iesele Lego și nuanțele de galben și albastru, toate pasiuni ale familiei de proprietari, nu puteau lipsi (într-o formă sau alta). În dormitorul băiețelului, patul este suspendat deasupra zonei de depozitare cu dulap și sertare incluse, iar toată compoziția e îmbrăcată în piese Lego la nivel macro. Ușile și sertarele respectă proporțiile și culorile originale Lego, însă arhitecții au realizat mânerele prin frezări subtile ale cercurilor, așa încât să nu afecteze imaginea de ansamblu.

Citește și: Când piesele Lego îi inspiră pe arhitecți în amenajarea unui apartament

Creează povești!

Dacă amenajarea despre care ți-am povestit un pic mai devreme mergea în sens crescător, acest exemplu folosește traseul invers: de la mare la mic. Mai precis, un oraș mare transferat într-un dormitor mic, design în oraș adus acasă, reducerea la esență accesibilă celor mici.

🎈 Inspirație: un dormitor de 13 mp amenajat de echipa Atelier507, care și-a propus să integreze în cameră un loc de joacă cu playstation, un birou și un pat și să creeze cu ajutorul lor un spațiu care să inducă ideea unui parc de aventură cu atmosferă urbană. La fel ca în Bucureștiul nostru, culoarea nu joacă un rol foarte important, dar inventivitatea, uneori, da 🙂 .

Apropo, tot în spiritul designului cu poveste inclusă, avem câteva exemple ingenioase și în această amenajare în care arhitecta a mizat pe capacitatea pieselor de mobilier de a trezi amintiri și sentimente.

Citește și: Scurtă poveste despre un oraș mare transferat într-un dormitor mic

Depozitare, depozitare, depozitare!

Indiferent cât de mic este spațiul – sau poate mai ales dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție este mic. Cu siguranță se vor strecura în el o multitudine de accesorii, jucării și piese esențiale în puzzle-ul care este viața locuitorilor mici ai camerei, așa că spațiile de depozitare sunt esențiale pentru o organizare rapidă.

🎈 Inspirație: dormitorul pe care Ioana Kirila l-a amenajat pentru băiețelul ei în casa lor de 70 mp a inclus cât mai multe zone de depozitare, unele pasibile de a se transforma, la rândul lor, în jucării și accesorii suplimentare, cum sunt cutiile de transport pentru My favourite toys. Patul are propria nișă de depozitare în spațiul de sub saltea, iar cărțile și revistele și-au primit o zonă de prezentare cu aer decorativ.

Citește și: Acasă la Ioana Kirila: trei camere în loc de două

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed